Διακρίσεις (Βραβεία)

Βραβεία που έχουν απονεμηθεί στην Ελένη Α. Ηλία

1. Βραβείο Κ. Π. Δεμερτζή στον Έλληνα Δάσκαλο, 2007. Απονέμεται από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Κ.Ε.Π.Β.), Ελληνικό Τμήμα της  International Board on Books for Young People (IBΒΥ) σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα από την τελετή βράβευσης, που έχει δημοσιευτεί στο Δελτίο του Κ.Ε.Π.Β. του 2008, σσ. 19-20:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το βραβείο Κ. Π. Δεμερτζή στον Έλληνα Δάσκαλο στη νηπιαγωγό κ. Ελένη Ηλία. Η κ. Ηλία είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών, Διδάκτωρ Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2000 εργάζεται ως νηπιαγωγός στο 4ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου. Με τη δράση της και το έργο της όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλει καθοριστικά στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στην ανάδειξη της Ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ηρακλής Καλλέργης αναφέρει για την κ. Ηλία: “… σπάνια τα προσόντα της: υψηλού βαθμού ευφυία, συνδυαστική φαντασία, ισχυρή θέληση και επιμονή στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων, ικανότητα διάκρισης του ουσιώδους και του επουσιώδους, άριστη γνώση της σχετικής με τη νεοελληνική και την παιδική λογοτεχνία βιβλιογραφίας”. Είναι σημαντικό ότι η κ. Ηλία παράλληλα με την επιστημονική της δράση, το ερευνητικό και το ακαδημαϊκό της έργο και βέβαια παράλληλα με την εθελοντική της δράση σε σωματεία όπως η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, της οποίας είναι Γενική Γραμματέας, δεν παραλείπει να ταξιδεύει τους μαθητές της στους ωκεανούς της φαντασίας. Μέσα από εμψυχωτικές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες παιγνιώδους χαρακτήρα, τις οποίες σχεδιάζει και εφαρμόζει και στις οποίες περιέχονται αναγνώσεις, θεατρικές δράσεις, παραγωγή και αξιοποίηση λόγου, έκφραση, αυτενέργεια, οι μαθητές συνειδητοποιούν τη δημιουργικότητα της λογοτεχνικής ανάγνωσης και αναπτύσσουν τη δημιουργική τους σκέψη. Απόρροια των δραστηριοτήτων της αυτών τα βιβλία Ταξίδια στον Ωκεανό της Φαντασίας με… μύθους και παραμύθια (Μάιος 2005-Δήμος Ασπροπύργου), Παιχνίδια με τον Μικρό Πρίγκιπα τού Εξυπερύ (2006-Δήμος Ασπροπύργου), με τα οποία κάνει κοινωνούς των διδακτικών της δράσεων όλους τους συναδέλφους της και τους  βοηθά να αναπτύξουν παρόμοιες δράσεις. Της ευχόμαστε να είναι πάντα υγιής και δημιουργική. Κυρία Ηλία, συγχαρητήρια! 

(Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Πρόεδρος Κ.Ε.Π.Β.)

 

2. Βραβείο Δοκιμίου, 2000, της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων,  για το βιβλίο Ο Αναγνώστης και η Λογοτεχνική Δημιουργία τού Ηλία Βενέζη, εκδ. Αστήρ, 2000.

 

3. Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας 2013, στο πλαίσιο του θεσμού “Αριστεία και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση”, για το έργο ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ. 

 

Διακρίσεις (Βραβεία)
Κύλιση προς τα επάνω