ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Γεννήθηκα το 1967 στην Αθήνα. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια στην Αττική και στην Κρήτη. Από τη διαμονή μου σε αυτό το νησί γεννήθηκε το βιβλίο μου «Μετά τον Μικρό Πρίγκιπα». Τα περισσότερα Καλοκαίρια της ζωής μου τα έζησα στο Λουτράκι, όπου τώρα κατοικώ μόνιμα.

Έχω περάσει πολλά χρόνια στο σχολείο, όχι μόνο σαν μαθήτρια αλλά και σαν δασκάλα. Εκεί μοιράστηκα με τους μαθητές μου άπειρες εμπειρίες δημιουργικότητας, οι οποίες περιλαμβάνονται στην Εργογραφία μου, κυρίως στην ενότητα «Εφαρμοσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα».

Ανακάλυψα νωρίς την απόλαυση που προσφέρει η λογοτεχνική ανάγνωση και είχα την ευτυχία αυτό το χόμπι μου να γίνει το επιστημονικό πεδίο μου. Κάπως έτσι εκπονήθηκε η διδακτορική διατριβή μου για τον Ηλία Βενέζη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1996. Επιδίωξα τόσο μέσα από τις δημοσιεύσεις μου της ενότητας «Λογοτεχνικές προσεγγίσεις» όσο και μέσα  από τη διδασκαλία μου να δείξω στους μαθητές μου, που είναι και παιδιά και δάσκαλοι, ότι είναι συνδημιουργοί κάθε λογοτεχνικού έργου που διαβάζουν.

Και εγώ και ο σύζυγός μου, ο Σπύρος Κολλιάκος, αγαπάμε πολύ τα ταξίδια και έτσι συχνά επισκεπτόμαστε πολλές πόλεις και εξοχές της Ελλάδας και της  υπόλοιπης Ευρώπης.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Ελένη Ηλία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας (1985-1989). Είναι διδάκτορας
Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Εθνικό-Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1996). Έχει διδάξει για δεκαεπτά χρόνια σε νηπιαγωγεία στην Αττική και για τριάντα έξι διδακτικά εξάμηνα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς  στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Πάτρας και Αιγαίου. Συμμετέχει επίσης ως εισηγήτρια σε διεθνή και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, και επιμορφώσεις, εστιάζοντας στη δημιουργική γραφή, με ερέθισμα λογοτεχνικά κείμενα. Έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνη ύλης του λογοτεχνικού/επιστημονικού περιοδικού ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ και Γενική Γραμματέας του ιστορικού σωματείου Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Έχει συμμετάσχει στην έρευνα του Π.Τ.Δ.Ε., Παν/μίου Αθηνών (Γ.Γ.Ε.Τ.), «Μελέτη, Διδασκαλία και Ανάδειξη της Ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας» (1995-1998). Συμμετέχει σε κριτικές επιτροπές διαφόρων λογοτεχνικών διαγωνισμών. Έχει βραβευτεί από πολλούς φορείς, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Παιδείας και το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ. Έχει γράψει  ατομικά βιβλία, έχει επιμεληθεί Πρακτικά Συνεδρίων ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογικές εκδόσεις και περιοδικά, κυρίως με δοκίμια αλλά και με μυθοπλαστικές αφηγήσεις. Βλέπε αναλυτικά στην εργογραφία της στην ιστοσελίδα eilia.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Κύλιση προς τα επάνω